Borsa, altın veya kripto paralar kazandırmaz. Kazandıran şey gelişen bir sektörde ilklerden olmaktır. İsimler değişebilir ama sistem değişmez.Ömer Moğultay

Merhaba! Bugün dünyanın en zenginlerinin isimlerinin geçtiği bir blog yazısı hazırlama uğraşısı içindeyim. Bill Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos, Elon Musk ve Mark Zuckerberg en bilinen isimler bunlar.

Elbette liste uzayıp gidiyor. Bu kapitalist dünya düzeninde milyarder sayısı gittikçe artmakta. Buna paralel olarak fakir sayısı artmakta ve insanlar geçimlerini sağlayabilmek için daha fazla emek, zaman harcamak zorunda bırakılmakta. Ne iç karartıcı bir başlangıç. Her şeyin sonu.


Artık borsalarda verilen emirlerin borsayı işleten kurum tarafından balina diye tabir edilen büyük işlem hacmine sahip kişilerce paylaşıldığı bilinen bir gerçek. Eğer siz bugün kazandıysanız yarın kaybedeceksiniz. Çünkü para kimde daha çoksa hep o yöne akıyor.

Bill Gates

Uzun süre dünyanın en zenginleri listesinin birinci sırasını işgal eden Bill Gates, yazılım ve bilgisayar donanımı alanında faaliyet gösteren Microsoft’un kurucu ortağıdır. Microsoft günümüzde borsada işlem gören ve 2022 yılı itibariyle değeri 2 trilyon 490 milyar doları geçmiş bir şirkettir.

Warren Buffett

Warren Buffett ise hisse senedi yatırımcısı olarak ünlenmiş bir isim. Çıraklığını çocukluk yaşlarda ticarete başlayarak yapan Warren Buffett şirketlerin gücünü ve hisselerin değerini erken dönemde anlamıştır. Şimdi ise Amerikan halkı ellerine geçen paranın bir kısmını Warren Buffett’i örnek alarak hisse senetlerine yatırıyorlar. Tabii onlar bu işte ilk olmadıkları için yatırdıkları para kâr etmek yerine CEO’ların maaşlarına ya da yüklü olarak ödenen primlerine gidiyor.

Jeff Bezos

E-ticaret alanında ilk olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos bundan oldukça memnun olsa gerek. Çünkü bu sayede dünyanın en zenginleri listesinin ilk 3 sırasında yer alıyor ve sırasını uzun bir süre kaybedeceğe de benzemiyor. Şehirlerarası bir yolculuk sırasında Jeff Bezos’un aklına gelen e-ticaret fikri ilk olarak internet üzerinden kitap satarak başladı. Bugün ise hemen herkes tarafından bilinen küresel bir marka.

Elon Musk

PayPal’ın kurucu ortağı olan Elon Musk asıl servetini nasıl elde etti henüz bende çözebilmiş değilim. Bir uzay seyahat şirketi, bir elektrikli otomobil işi, bir temiz enerji derken adam zenginler listesinin bir numarası oldu.

Mark Zuckerberg

Facebook fikri herkes kadar beni de heyecanlandırdı. Fakat Google+ bile bu hayalin kötü bir kopyası olmayı başaramadı. Arkasında Google gibi bir şirket varken kapandı. Mark Zuckerberg, Facebook fikrine henüz üniversite ikinci sınıftayken kapıldı. Bu takıntılı arkadaş kısa sürede dünyanın en genç milyarderi konumuna yükseldi.


Neden ilk olmak önemli diye akıllara bir soru gelebilir. Çünkü ilklerin önü devlet tarafından yasalar aracılığı ile henüz kapatılmamış olur. Yoksa herkesin her zaman zengin olma ihtimalinin olduğu bir dünya her ne kadar güzel bir düşünce de olsa aslında bu düşüncenin korkutucu bir yanı da var.

Günümüzün zenginleri genelde kripto paralar ile meşgul olanlar arasından çıkıyor. Ama onların hangisi Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto kadar ya da kripto para borsası Binance’nin kurucusu Changpeng Zhao kadar zengin olabildi. Çünkü onlar ilklerdi ve önleri henüz kesilmemişti.