Günümüzde bir girişim kurmak ve parayı kısa yoldan kazanmak oldukça popüler bir konu. Özellikle söz konusu gençler olunca.
Son zamanlarda tırmanışa geçen coinler kısa yoldan para kazanmak isteyenlerin uğrak mekanı ama bakalım işin sonu ne olacak, kimlerin gözü yaşla dolacak. Çünkü ben coin meselesinin bir kumardan ibaret olduğunu düşünmeye başladım. Elbette kumarda kazananlar olduğu gibi kaybedenlerde vardır.
Facebook ve Twitter gibi girişimler ise coinlerden oldukça farklı çünkü bir değer ifade ediyorlar. Coinler sadece çok rağbet edildiği için değeri yükselen aslında değersiz birer tahta parçası gibi. Peki coinler birer unicorn mudur? Peki unicorn nedir? Wikipedia’dan alıntı yapacak olursak:
Unicorn girişim, 1 milyar dolar değerin üzerindeki girişimleri ifade etmektedir. Bu Silikon Vadisi deyimini doğuran kişi ABD’li risk sermayesi yatırımcısı ve Cowboy Ventures’in kurucusu Aileen Lee’dir. Lee bu terimi ilk kez 2013’te “Welcome To The Unicorn Club: Learning from Billion-Dollar Startups” başlıklı makalesinde kullanmıştır.https://tr.wikipedia.org/wiki/Unicorn_girisim
Sıradan girişimler ile sıradışı girişimleri birbirinden ayıran terimler var sizinde gördüğünüz gibi. Peki sıradan girişimci ile büyük başarılara imza atmış girişimciyi yani girişimi milyar dolar değerle anılan bir kimseyi ayırmak için bir terim var mı? Ya da gerçek değer girişim midir yoksa girişimi meydana getiren onu ayakta tutan birey midir? Ben soruyu asıl değer bireydir diye yanıtlıyorum. Çünkü insan her ne kadar zeki, çalışkan olursa olsun eğer içinde bulunduğu toplum ona bazı yolları açmazsa ona fırsatlar sunmazsa bir hiç olarak kalır. Toplum girişimciyi meydana getirmek için ona fırsatlar sunmak için kendinden fedakarlık yapar. Baktığımız zaman Facebook bir üniversite öğrencisi tarafından kurulmuştur. Asıl soru şu neden bir tane Facebook var. Çünkü bir tane Mark Zuckerberg var da ondan. Bu başka girişimler içinde uyarlanabilir. Eğer toplum Mark’a ekmeğini, suyunu sunmasaydı onun bunları elde etmek için kendisinin çalışması gerekecekti. Elbette girişimi içinde vakit bulamayacaktı. Bu örnekler çoğaltılabilir. Mark Zuckerberg’e elverişli ortamı toplumu sağlamıştır ve toplum bir unicorn meydana getirmiştir diyebiliriz.
İnsanlar girişimlerin değeri milyar dolarla ölçülmeye başlayınca onu meydana getiren bireyin değerini unutuyor. Onun kazandığı paranın çalışmasının karşılığı olarak yeterli olduğunu düşünüyor. Size fırsatlar sunan, toplum içerisinde yeni iş olanaklarının ortaya çıkmasının karşılığı para ile ölçülemez. Ne zaman ki siz ailenize ya da onların önüne koyduğunuz sıcak yemeğe değer biçersiniz ve bunu para ile yaparsınız, onlarla mutlu olduğunuz evinize değer biçersiniz ve bunu para ile yaparsınız işte o zaman unicorn’ları girişimciler değilde girişimler olarak adlandırabilirsiniz.
Member discussion