T.C kimlik kartı kaybolursa ne yapmak gerekir?

T.C kimlik kartı kaybolursa ne yapmak gerekir?

Eğer siz de benim kardeşim gibi bir dikkatsizlik sonucu yeni çıkan çipli kimlik kartınızı kaybederseniz şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Alo 199 çağrı merkezini arayarak bildirim yapabilirsiniz ya da e-devlet üzerinden kayıp bildiriminde bulunabilirsiniz.
  • Bunları yapamıyorsanız bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne bizzat müracaat etmeniz gerekiyor.
  • Kayıp kimliğin yeniden çıkartılması için randevu alınması şart. Başvuru için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden bağlı olunan kurum için randevu alınabilir.
  • Randevuyu internetten almak istemeyenler için telefon seçeneği de bulunuyor. Telefon ile Alo 199 arayarak randevu oluşturulabilir.

Kayıp kimlik cezası ve ödeme kanalları

2022 yılında kimliğini kaybedenlerin ödemesi gereken ceza tutarı 75’dir. Bu tutarı aşağıdaki ödeme yöntemlerinden birini kullanarak yatırabilirsiniz:

  • PTT Şubelerinden,
  • Vergi Dairesi Müdürlüklerinden,
  • Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr/ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla,
  1. Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme seçilmeli,
  2. TC kimlik kartı bedeli ödeme seçilmeli,
  3. “TC kimlik kartınızla ilgili hangi işlemi yapmaktasınız” menüsünden “Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli” seçilmeli,
  4. Gerekli diğer bölümleri doldurduktan sonra ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Gerekli belgeler

  1. 75 olan cezanın öncelikli olarak yatırılması gerekir.
  2. Son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf
  3. Nüfus Müdürlükleri ihtiyaç halinde kimliğinizi kanıtlayan pasaport, ehliyet, aile cüzdanı, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı isteyebilirler. (Bu kimlik belgelerinden herhangi bir tanesinin olmaması durumunda başvuruya giderken “anne, baba, eş, ergin kardeş veya ergin çocuklar ya da vasi” götürülmelidir.)

Read more

Patojen

Patojen

Patojen, insanlarda, hayvanlarda veya bitkilerde hastalığa neden olan herhangi bir mikroorganizma veya maddedir. Patojenler, vücudun doğal savunma mekanizmalarını aşarak enfeksiyona ve hastalığa yol açabilirler. Bu mikroorganizmalar genellikle bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler ve prionlar olarak sınıflandırılır. Patojen Türleri 1. Bakteriler Bakteriler, tek hücreli prokaryotik mikroorganizmalardır. Çeşitli şekillerde ve boyutlarda olabilirler. Bazı

By Ömer Moğultay
Altına Dayalı Token: Artıları ve Eksileri

Altına Dayalı Token: Artıları ve Eksileri

Kripto para dünyasında yeni bir trend olarak ortaya çıkan altına dayalı tokenlar, fiziksel altının dijital versiyonunu temsil eder. Bu tokenlar, bir varlık olarak altına dayalı olduklarından, yatırımcılara hem kripto para birimlerinin sağladığı avantajları hem de altının geleneksel güvenliğini sunar. Altına dayalı bir tokenın nasıl çalıştığını, potansiyel avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyelim.

By Ömer Moğultay