Kendisi başta Just In Time kavramı Jidoka ve 7 İsraf, olmak üzere, 5 Neden Analizi’nin ve Kaizen Kavramı’nın temeli’nin kısacası Toyota Evi‘nin mimarıdır. Japon Otomotiv Endüstrisi’ni Amerikan Otomotiv endüstrisi ile rekabet edebilecek seviyeye getiren bir dehadır. Savaştan sonra Amerika’ya gidip Genchi Gembutsu yapan Taiichi Ohno süpermarketlerdeki gözlemlerini otomotiv endüstrisine uyarlayarak bugün üretim planlamada çığır açan Kanban’ın yaratıcısı olmuştur. Kokarcanın Son Fırsatı’nda da anlattığı gibi her fırsatın bir zorluktan yaratıldığını düşündüğünden; bu sistemin temelinde her problemi fırsat gören “No Problem, Big Problem” anlayışı yatmaktadır.
Taiichi Ohno sözleri
- Personel yetiştirilmezse, şirket de kendini geliştiremez.
- Maliyetler hesaplanmak için değildir. Düşürülmek içindir.
- Kriz fırsatın ta kendisidir. Şimdi Kaizen Zamanı.
- İş Yaptığınız yeri her zaman darmadağın görün. Burayı iyileştirdim gözü ile bakmayın ve onu daha iyi yapabilirim diye bakın, bu sayede iyileştirme yapabilirsiniz.
- Neden işi kolaylaştırıp daha ilginç hale getirerek çalışanların daha az terlemelerini sağlamayalım ki? Toyota tarzı başarılı sonuçlara bezdirerek çalışarak ulaşmak değildir. İnsanların yaratıcılığında sınır olmadığına inanan bir sistemdir. İnsanlar Toyota’ya çalışmaya değil, düşünmeye giderler.
- Çalışmayla gezinmenin eşdeğer olduğu ve insanların para vererek hayvanların gezindiğini izlediği tek yer hayvanat bahçesidir.
- İyi fikirler insan zor durumda olduğu zaman ortaya çıkar.)
- TPS’in özünde kaizen yapma vardır.
- Problemin olmaması problemin ta kendisidir.
- Standardın olmadığı yerde Kaizen olmaz!
- Gözlerinizle bakmayın, ayaklarınızla bakın. Kafanızla düşünmeyin, ellerinizle düşünün
- Operatörler sadece çalıştığını sanır; aslında makina çalışır, operatör sadece izler.
- Müşteri bize siparişi verdiği andan bizim parayı tahsil ettiğimiz ana kadar olan zaman çizgisinde yapmamız gereken tümüyle çizgiye odaklanıp değer katmayan işleri ortadan kaldırmak.
- Çiftçiler parti üretimini (yılda bir kez hasat) ve envanterleri (hububat siloları) saplantı haline getirdikçe; avcıların işleri birer birer yapma bilgeliğinin yok olmasına yol açmışlardır.
- Toyota’da hedef yoktur. Japonya dışındaki Toyota çalışanları bunu anlamaya başladılar ama buna alışması çok zordur. Onlar hala hedefe ulaştıklarında ödül hak ettiklerine inanıyorlar
- İnsanlar Toyota’ya çalışmaya değil, düşünmeye giderler.
Member discussion