Türkiye’de antidepresan ile hayata tutunmak

Türkiye’de antidepresan ile hayata tutunmak
Photo by Farid Askerov / Unsplash

Psikiyatri uzmanı bana Citoles adında bir antidepresan ilaç yazdı. Bu ilaç beyindeki mutluluk hormonu olan bilmem neyin üretimini artırıyormuş.

Bu tür ilaçların kullanımı Türkiye’de 2003 yılında yaklaşık 14 milyon kutuyken, 2012 yılında 37 milyon kutuyu aşmış. Şimdi neredeyse her ev ağzına kadar bu ‘mutluluk’ haplarıyla dolu, onları kullanıyoruz ve ‘mutlu’ olduğumuzu zannediyoruz!

Türkiye’de antidepresan ile hayata tutunmak garip şey olsa gerek. Yani böyle gelir adaletsizliğinin yüksek olduğu bir ülkede. Bakan beye soruyorlar “Biz Rusya’dan aldığımız doğal gaza niçin Almanya’dan daha fazla ücret ödüyoruz.” Bakan bey cevap verme gereği duymuyor. Devlet sırrı deyip geçiştiriyor. Para senin cebinden çıkıyor ama hesabını, nereye gittiğini soramıyorsun. Lafa gelince devletin bekası. Kimin devletinin bekası. Eğer bizim devletimiz ise neden bu yiyicilere izin veriyoruz. Eğer devlet bizim değilse neden onun bekası için bedel ödememiz gerekiyor. İşte bu tür sorular sorulabilir ama cevap alınabilir mi, orası muamma.

Bu aralar aşırı mutsuzum dostlar. Ben fazla zeki biri sayılmam. Zekâ ortalamam toplumun ortalama zekâ seviyesine denktir. O zaman insanlar bu hayata bu düzene nasıl katlanıyorlar da ben katlanamıyorum. Bu işin sırrı nedir?

Yaşım 31, neredeyse 32 olacak. Yani şu hayatta nelerin yanlış gittiğini deneyimledim.. Artık bunları dile getirecek duruma geldim. Durum bu dostlar.

Akıp giden zamana direnecek güçte değiliz. Kimse böyle bir güce sahip değildir, bizim olmadığımız gibi. Madem yaşıyoruz dostlar, o zaman iyi bir hayat yaşayalım. En azından bunun mücadelesini verdik diyebileceğimiz çabayı gösterelim. Bugün günlerden cumartesi dostlar. Bir başlangıç yapmak için güzel bir gün. Havada güneşli daha ne olsun…

Read more

Patojen

Patojen

Patojen, insanlarda, hayvanlarda veya bitkilerde hastalığa neden olan herhangi bir mikroorganizma veya maddedir. Patojenler, vücudun doğal savunma mekanizmalarını aşarak enfeksiyona ve hastalığa yol açabilirler. Bu mikroorganizmalar genellikle bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler ve prionlar olarak sınıflandırılır. Patojen Türleri 1. Bakteriler Bakteriler, tek hücreli prokaryotik mikroorganizmalardır. Çeşitli şekillerde ve boyutlarda olabilirler. Bazı

By Ömer Moğultay
Altına Dayalı Token: Artıları ve Eksileri

Altına Dayalı Token: Artıları ve Eksileri

Kripto para dünyasında yeni bir trend olarak ortaya çıkan altına dayalı tokenlar, fiziksel altının dijital versiyonunu temsil eder. Bu tokenlar, bir varlık olarak altına dayalı olduklarından, yatırımcılara hem kripto para birimlerinin sağladığı avantajları hem de altının geleneksel güvenliğini sunar. Altına dayalı bir tokenın nasıl çalıştığını, potansiyel avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyelim.

By Ömer Moğultay