Web sitesinin parasal değerini ne belirler?

Web sitesinin parasal değerini ne belirler?
Photo by Justin Morgan / Unsplash

Merhaba arkadaşlar! Bugün bir forumda karşılaştığım konu hakkında sizinle konuşalım. Forumda karşılaştığım şey bir web sitesi (genel blog olduğu söyleniyor) satışı.

Satış yapan kişi sitesinde çok fazla içerik olduğunu ve bunların yazılması için bile çok fazla ücret ödenmesi gerektiğini söylüyor. Dediğine göre sitesinde 3300 adet makale varmış ve bunların yazılması bile sadece 30.000 TL tutarmış. Site için istediği miktar: 32.500 (Otuzikibinbeşyüz) TL’dir. Şimdi burada bir hata var. Evet domain ve adsense dediği gibi 2013 yılından beri kullanılıyor olsun ve devir işlemine bunlarda dahil olsun. Yine de istenen miktar çok fazla. Çünkü arkadaş 900 TL – 14.000 TL arasında bir aylık kazançtan söz etmiş ve kendinden önceki kişinin de 100.000 TL toplamda kazandığını söylüyor. Fakat yazılar arasında bir ayrıntı var ki, bu ayrıntı tüm gerçeğin ortaya çıkmasına yardım ediyor: 900 TL. Bu miktar sitenin son aylardaki ortalama kazancı. Eğer siz de bir site alacak olursanız ve satışı için bir değer belirlemek isterseniz geliri olan web sitelerinin değeri şu şekilde hesaplanır:

Gelir x 10 = Site değeri

Tüm mesele bundan ibaret. Yani bu arkadaşın sitesinin, dediği gibi 32.500 TL fiyatlandırma üzerinden alıcı bulması çok zor. Sitenizde binlerce makale de olsa bunlar ziyaretçi almıyorsa, doğal olarak gelir de sağlamıyorsa onların değeri için söylenecek tek şey çöp olduğudur. Aylık 900 TL getirisi olan bir sitenin değeri 9000 TL civarıdır. Söylediği gibi daha önceleri daha yüksek rakamları görmüş olabilir fakat bu dendiği gibi geçmişte kalmış bir durum. Değer hesaplarken son bir kaç ayın ortalaması ortalama gelir olarak hesap edilir.

Read more

Patojen

Patojen

Patojen, insanlarda, hayvanlarda veya bitkilerde hastalığa neden olan herhangi bir mikroorganizma veya maddedir. Patojenler, vücudun doğal savunma mekanizmalarını aşarak enfeksiyona ve hastalığa yol açabilirler. Bu mikroorganizmalar genellikle bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler ve prionlar olarak sınıflandırılır. Patojen Türleri 1. Bakteriler Bakteriler, tek hücreli prokaryotik mikroorganizmalardır. Çeşitli şekillerde ve boyutlarda olabilirler. Bazı

By Ömer Moğultay
Altına Dayalı Token: Artıları ve Eksileri

Altına Dayalı Token: Artıları ve Eksileri

Kripto para dünyasında yeni bir trend olarak ortaya çıkan altına dayalı tokenlar, fiziksel altının dijital versiyonunu temsil eder. Bu tokenlar, bir varlık olarak altına dayalı olduklarından, yatırımcılara hem kripto para birimlerinin sağladığı avantajları hem de altının geleneksel güvenliğini sunar. Altına dayalı bir tokenın nasıl çalıştığını, potansiyel avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyelim.

By Ömer Moğultay