Az önce yerel sunucumda çalıştırdığım WordPress’e bir kaç eklenti yüklemem gerekti. Fakat bilgisayarımda yüklü olan PHP sürümü eski olduğu için bu eklentileri yükleyemedim.


Hatırlatma: Bazı programlar yeni versiyonu yüklerken kendisi eski versiyonu siler ve sizin bilgilerinizi korurken yeni versiyona güncelleme yapar. Xampp için bu geçerli değil gibi. Çünkü az önce açıkladığım gibi olmasını beklerken eski versiyonu silmeden yenisini yükleyince nasıl başardım bilmiyorum ama “Programlar” bölümünde iki tane Xampp oldu. Bunun olmaması için öncelikle eski sürümü kaldırmamız gerekiyor.


Eski Xampp sürümünü kaldırmadan önce bazı yedekleme işlemleri yapmamız gerekiyor. Eğer sizin korumak istediğiniz bir veri durumu yoksa bu bölümü atlayabilirsiniz.

Dosyaların yedeklenmesi

Xampp yüklü bir bilgisayarda sitelerimizin dosyaları “xampp/htdocs” dizininde yer alır. “Htdocs” dosyasını olduğu gibi kopyalamamız bizim için yeterli olacaktır.

Veritabanı yedeklemesi

phpMyAdmin’den kullandığımız veritabanlarının yedekleme işlemlerini de yapalım. Bunun için “http://localhost/phpmyadmin/” yolunu izleyerek sol sütunda bulunan veri tabanı listesinden kullandığımızı seçelim ve daha sonra üst kısımda bulunan “dışa aktar” butonuna tıklayalım. Kullandığımız her veri tabanı için bu işlemi tekrarlayalım.

Tüm yedekleme işlemleri tamam olduktan sonra herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimalimizi göz önünde bulundurarak eski xampp klasörümüzü adını “xampp_eski” olarak değiştirelim. Böylece yeni versiyonda bir sorunla karşılaşırsak eskisine açık bir kapı bırakıyoruz.

Sırada yeni versiyonu kurup mevcut sitelerimizi  “xammp/htdocs”  klasörü içine taşıyıp, mysqli içeri aktar yapmak kaldı.

Yeni Xampp versiyonu kurulumu

  • Güncel Xampp için şu adresi ziyaret edin ve indirme işlemini gerçekleştirin: Xampp güncel
  • Güncel versiyonu kurun.
  • Eski “htdocs” klasörü içerisindeki yedeklerinizi yeni klasörünüze alın.
  • SQL dosyamızın boyutunun büyük olması sorununa karşı “xampp/php/php.ini” adresine giderek “upload_max_filesize“, “memory_limit“, “post_max_size” alanlarımızı kontrol edip gerekli düzenlemeleri yapın. Örneğin upload_max_filesize = 32 MB yapın.
  • Dosya büyük gelebileceği için “execution time” hatası vermemesi açısından SQL dosyamızı içe aktarmak için phpmyadmin ayarlarından execution time limiti arttırmamız gerekiyor.
  • xampp\phpMyAdmin\libraries\config.default.php” adresine gidin
  • $cfg[‘ExecTimeLimit’] = 600; değerini bulun ve bu değeri artırın. (ben 5000 yapıyorum.)
  • Apache ve Mysql i yeniden başlatıp phpMyAdmin e giriş yapın.
  • Veri tabanı dosyalarının içe aktarım işlemini gerçekleştirin.
  • İçe aktarma başarılı olarak tamamlandı yazısı karşımıza geldikten sonra mysql’imiz güncellenecektir.
  • Eğer güncellenmezse Xampp içerisindeki Shell menüsünden “mysql_upgrade” komutunu çalıştırdıktan sonra tekrar kontrol edin.

Tüm işlemleri sorunsuz gerçekleştirebildiniz ise ne olur ne olmaz diye kopyaladığımız “xampp_eski” klasörümüzü silebiliriz.