İslâm dininde oruç: detaylı anlatım

İslâm dininde oruç: detaylı anlatım
Hurma ve tesbih

Oruç tutmak, İslâm dininin beş şartından birisidir. Müslümanlar, Allah-ü Teala emrettiği için Ramazan ayında oruç tutarlar.

Oruç, niyet ederek tan yerinin ağarmasından yani imsak vaktinden güneş batıncaya kadar (akşam namazı vakti girinceye kadar) yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle müslümanların yaptığı bir ibadettir. Oruç hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır.

Oruç: Sık sorulan sorular

Kur'an-ı Kerim'de oruç günlerinin sayısı: Kur'an-ı Kerim'de (İslâm dinine inananların kutsal kitabı) oruç gün sayısı olarak geçmiyor. Allah-ü Teala müslümanlara Ramazan ayında oruç tutmalarını emrediyor. Bu durumda alimler oruç gün sayısının Ramazan ayının tümü olduğu görüşünde görüş birliğine varmışlardır. Hz. Muhammed'in (İslâm dinin peygamberi) uygulamaları'da bu yöndedir.

Peygamber efendimiz kaç gün oruç tutardı: Farz olan Ramazan orucu söz konusu olduğunda peygamber efendimiz Ramazan ayı boyunca oruç tutmuştur. Ramazan, kameri aylardan olduğu için süresi değişiklik gösterir. Bu sebeple peygamber efendimizin tuttuğu 9 Ramazan orucunun dördü 29 gün, beşi de 30 gün sürmüştür.

Kaç yaşından sonra oruç tutmak farzdır: Müslüman olan kişilere ergenlik çağına girdiklerinden itibaren Ramazan ayında oruç tutmaları da farz olur. Eğer ergenlik belirtileri geç ortaya çıkarsa kişi 15 yaşına girdiği andan itibaren (Hanefi mezhebi) oruç ve namaz gibi ibadetler farz olur.

Ramazan ayının dışında oruç tutulur mu?: Ramazan ayında tutulması gereken ama haklı sebeplerle tutulamayan oruçlar Ramazan ayının dışındaki günlerde kaza niyetiyle tutulmalıdır. Kaza oruçlarının dışında sünnet oruçları da Ramazan ayının dışında tutulur. Sünnet oruçlar, peygamber efendimizin bazı günler tuttuğu ve müslümanlara da tutulmasını tavsiye ettiği farz olmayan, nafile ibadetlerdir.

Oruç tutulmazsa ne olur?: Müslüman olan kişi orucu Allah-ü Teala emrettiği için tutar. Eğer bir kişi İslâm dininde belirtilen haklı sebepler dışında nefsine uyarak oruç ibadetini terk ederse orucun dünyada ve ahirette olan faydalarından mahrum kalır. Oruç tutmadığı için günahkar olur, bunun için azap görür. Oruç ibadetini beğenmediği için terk ederse İslâm dininden çıkar, kafir olur.

Read more

Patojen

Patojen

Patojen, insanlarda, hayvanlarda veya bitkilerde hastalığa neden olan herhangi bir mikroorganizma veya maddedir. Patojenler, vücudun doğal savunma mekanizmalarını aşarak enfeksiyona ve hastalığa yol açabilirler. Bu mikroorganizmalar genellikle bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler ve prionlar olarak sınıflandırılır. Patojen Türleri 1. Bakteriler Bakteriler, tek hücreli prokaryotik mikroorganizmalardır. Çeşitli şekillerde ve boyutlarda olabilirler. Bazı

By Ömer Moğultay
Altına Dayalı Token: Artıları ve Eksileri

Altına Dayalı Token: Artıları ve Eksileri

Kripto para dünyasında yeni bir trend olarak ortaya çıkan altına dayalı tokenlar, fiziksel altının dijital versiyonunu temsil eder. Bu tokenlar, bir varlık olarak altına dayalı olduklarından, yatırımcılara hem kripto para birimlerinin sağladığı avantajları hem de altının geleneksel güvenliğini sunar. Altına dayalı bir tokenın nasıl çalıştığını, potansiyel avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyelim.

By Ömer Moğultay