Sosyal Ağ yapmak basit bir şey mi?

Çoğu kişinin hayali oldu ilk çıktıkları zamanlar Facebook ya da Twitter benzeri siteler yapmak... Onlar arasında ben de varım.

Sosyal Ağ yapmak basit bir şey mi?
Photo by Merakist / Unsplash

Sosyal ağlar hayatımıza girdikten sonra dünyada çok şey değişti. Şimdi en zenginler, parayı elinde tutan kişiler internet zenginleri olarak tanınmış olanlar. Facebook için Ekşi Sözlük de yazılanları hatırlıyorum. Kötülüyor ve değeri için balon diyorlardı. Böylece bugün ki varılan nokta sözlük yazarlarının ne kadar vizyonsuz kişiler olduklarını ve bir iş yaparken insanların sözlerine kulaklarınızı tıkamanız gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.

Mark Zuckerberg girişimi için o zamanlar 100 milyar dolar değer biçiyordu. Ve Facebook gerçekten de 100 milyar dolara ulaştı. Dahası bu miktarı geçeli çok zaman oluyor. Bugün META adını aldı ve sadece internet sitesi değil teknolojiye yön veren şirketler arasında onunda adı geçiyor.

Daha geçenlerde Twitter mikro blog sitesi satıldı. Alıcısı medyada tanınmış bir kişi. Elon Musk pek çok yatırımı gibi bu işten de zarar edeceğe benzemiyor. Kendi değimiyle ve yeni adıyla "X" her şeyin uygulaması olma yolunda.

Bugün gelinen noktada zeki insanlar zekice davranmaya devam ediyorlar. En iyi yazılımcıları ve lider girişimcileri kendi etraflarında toplayarak hem servetlerine servet katıyorlar hem de muhtemel rakiplerinin önüne geçiyorlar. Geriye kalan kişiler ise bir sosyal ağ kurmayı ya da geliştirmeyi başaramayacak en azından böyle bir hevesi bile olmayanlar.

Bugün gördüğüm kadarıyla bir başlangıç yapılabilecek derecede site yazılımları satılıyor. Fakat topluluk oluşturmak çok zor. Dahası reklam konusu da sıkıntılı. Adsense getirisi iyi olmasının yanında kazancın büyük bölümü ona ait oluyor.

Tiktok gibi yenilikçi fikirleriniz olması gerekiyor. Zaten olan şeylerin bir kopyasını oluşturarak bir yerlere varmak imkansız gibi. Tiktok, ne ikinci bir Facebook ne de Twitter. Video formatında sosyal medya olmasının yanında YouTube bile değil. Gençler oldukça ilgi gösteriyor. İlk başta yaptığı şey ise kendi reklam platformunu kurarak gelirin kendisinde kalmasını sağladı. Para olunca işler bir şekilde yürüyor zaten.

Read more

Patojen

Patojen

Patojen, insanlarda, hayvanlarda veya bitkilerde hastalığa neden olan herhangi bir mikroorganizma veya maddedir. Patojenler, vücudun doğal savunma mekanizmalarını aşarak enfeksiyona ve hastalığa yol açabilirler. Bu mikroorganizmalar genellikle bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler ve prionlar olarak sınıflandırılır. Patojen Türleri 1. Bakteriler Bakteriler, tek hücreli prokaryotik mikroorganizmalardır. Çeşitli şekillerde ve boyutlarda olabilirler. Bazı

By Ömer Moğultay
Altına Dayalı Token: Artıları ve Eksileri

Altına Dayalı Token: Artıları ve Eksileri

Kripto para dünyasında yeni bir trend olarak ortaya çıkan altına dayalı tokenlar, fiziksel altının dijital versiyonunu temsil eder. Bu tokenlar, bir varlık olarak altına dayalı olduklarından, yatırımcılara hem kripto para birimlerinin sağladığı avantajları hem de altının geleneksel güvenliğini sunar. Altına dayalı bir tokenın nasıl çalıştığını, potansiyel avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyelim.

By Ömer Moğultay