Popülerliği zaman zaman azalan ve zaman zaman da artan bir sektör blog yazarlığı. Bu yazıyı okuduğunuza göre bu işlerde yenisiniz, blog sahibi olmanın maliyeti konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsunuz. O halde doğru yerdesiniz. Sizi tatmin eden bizi yazı olması için elimizden geleni yapacağız.
Öncelikle bilmeniz gereken şey blog yazarı olmak için para ödemenizin gerekmediği. Daha doğrusu zaten duymuşsunuzdur eğer bu alanda yani blog yazarlığı konusunda özel bir yeteneğe sahipseniz birileri eninde sonunda size para ödemek isteyecektir.
Blog açmak öyle çok maliyetli bir şey değil hatta ücretsiz platformları kullandığınız takdirde bedava. Bunlar blogger.com ve wordpress.com . Eğer “Ghost blog” kullanmak istiyorsanız yine bedava bir hosting’in tanıtıldığı “Ücretsiz (Free) Ghost Blog hosting” yazımızı okuyabilirsiniz. Benim size tavsiye edeceğim bir sistem yok. İlla ki bir bir platform tavsiyesi istiyorsanız ben self-hosting WordPress kullanıyorum. Bu yukarıda bahsettiğim ücretsiz wordpress.com’dan biraz farklı çünkü kendi barındırma alanınızı kullanıyorsunuz ve bunun içinde doğal olarak bir alan adı ve hosting ücreti ödemeniz gerekiyor.
Tavsiye yok dedik ama tavsiye olmayacaksa bu yazıyı niye hazırlıyoruz değil mi? Eğer blog sahibi olmak istiyorsanız sonunda profesyonel bir şey olacak olsa bile, ödeyeceğiniz ücreti gözden çıkarmış olsanız bile ilk önce ücretsiz blog platformlarını bir deneyin. Buraların bir sosyal ağdan çok da bir farkı yoktur. WordPress platformunu, Blogger platformunu ve Ghost’u deneyin hepsini bir gözden geçirin. Mümkünse bir kaç içerik paylaşın. Eğer profesyonel bir blog sahibi olmak istiyorsanız size en yakın olanın WordPress olduğunu göreceksiniz. Eğer reklamla para kazanmak ama ücret ödemek istemiyorsanız yine size en yakın platformun Blogger olduğunu göreceksiniz. Eğer hız ve kolaylık istiyorsanız bu seferde önerimiz Ghost blog olacaktır.
Maliyetlere giriş:
- Domain maliyeti
- Hosting maliyeti
- Tema maliyeti
- Eklenti maliyetleri
Domain maliyetine geçmeden önce eğer aklınıza takılan bir domain varsa bunu kesin olarak alacaksanız başkalarının sizden önce davranmasına fırsat vermeyin. Hemen sorgulayın ve boşta ise satın alın. Çünkü domainlerin bir piyasası vardır. Önce gelen alır mantığı ile çalışır. Almak istediğiniz domaini sizden önce alan kişi kullanmayacaksa bile bunu daha sonra satmak amaçlı almış olabilir. Doğal olarak ilk alım fiyatından daha yüksek bir fiyata satacaktır.
İsimtescil.net hosting konusunda ne kadar kötü ise domain konusunda en iyi firmalardan biridir. Domain için orayı önerebilirim. Eğer senin kullandığın platform olsun derseniz de ben pozitifsunucu.com a domain için yılda 74 TL ödüyorum. Bu yenileme ücreti, yeni kayıt ücreti ise günümüz itibariyle 69 TL’dir. Yine “pozitifsunucu” da hosting en düşük maliyet olarak fiyat aylık 3,50 TL’dir.
Kendi hosting’iniz de WordPress kullandığınızı varsayacak olursak ve ücretsiz temalar hoşunuza gitmezse daha profesyonel bir şey isteyebilirsiniz. Ben şunu öneriyorum: Newspaper . Fiyatı günümüz itibariyle 59$’dır. Satış rakamı 110.000’nin üzerinde. Ne kadar çok beğenildiğini buradan anlayabilirsiniz.
WordPress için eklentiler mevcut bunların kullanmaya başlayınca göreceksiniz ki çoğunluğu sınırlı sürüm. Daha fazla özellik isterseniz ödeme yapmanız gerekir. Bunların en başında gelen eklenti herkesin kullanması gereken
WP Fastest Cache Premium sürümü 50$’dır. Elbette bunu illa ki alın demiyorum. Ama sitenizin ciddi manada trafiği varsa almanız faydanıza olacaktır.
Bunların dışında ben bir, iki eklenti satın aldım. Aldıklarımın fiyatı ortalama olarak 15$ civarıydı.
Aklınıza takılan şeyleri sormaktan çekinmeyin, yorum formu bunun için. Blog konularında yeni yazılar gelecek, bu konuda ki tecrübelerimi paylaşmaya devam edeceğim.
Şimdilik bu kadar. Birilerinin söylediği gibi “hoşçakalın”…
Member discussion