Chuck Palahniuk, 21 Şubat 1962'de Pasco, Washington'da doğan Amerikalı bir yazar ve romancıdır. Palahniuk, "Fight Club", "Choke", "Invisible Monsters", "Lullaby", "Survivor" ve "Haunted" gibi popüler romanları ile tanınmaktadır.
Palahniuk, Pasco'da büyüdü ve Oregon'daki Portland Eyalet Üniversitesi'nde gazetecilik okudu. Üniversite eğitimi sırasında birçok farklı işte çalıştı ve bir süre boyunca bir kamyon şoförü olarak çalıştı. İlk romanı "Fight Club" 1996'da yayınlandı ve birçok ödül kazandı. 1999'da "Fight Club" romanından uyarlanan David Fincher filmi de büyük bir gişe başarısı elde etti ve kült statüsü kazandı.
Palahniuk, karanlık ve çoğunlukla ironik bir tarzda yazmaktadır. Eserleri, sık sık modern toplumun yozlaşmışlığına ve tüketim kültürünün yıkıcılığına eleştirel bir bakış açısı sunar. Bazı eleştirmenler tarafından "Transgressive Fiction" olarak adlandırılan edebi bir akımın bir parçası olarak kabul edilir.
Palahniuk ayrıca kısa öyküler, makaleler ve denemeler yazmıştır. Ayrıca tiyatro oyunları da yazmaktadır. Palahniuk'un 2019 romanı "Adjustment Day", yine modern toplumun eleştirisi üzerine kuruludur.
Palahniuk, okurları tarafından sıklıkla özgün ve cesur bir yazar olarak görülmektedir ve edebi kariyeri boyunca sayısız hayran kitlesi kazanmıştır.
Fight Club
Palahniuk, üniversite yıllarından sonra üç yıl boyunca Freightliner adlı bir şirkette montaj hattında, ardından tamirci olarak çalıştı. İlk yazdığı metinler taşıt modifikasyon prosedürleri ve kamyonların onarımı üzerinedir.
Dövüş Kulübü'nün ortaya çıkmasında büyük etkisi bulunan bir olayı da bu yıllarda yaşar.
Arkadaşlarıyla birlikte tatildedir. Bitişikteki kamp yerinde müzik rahatsız edici derecede açılır ve bu nedenle başlayan tartışma yerini kavgaya bırakır. Bu olayda yaralanan Chuck, tatilden döndüğünde iş yerinde kimse tarafından ilgi görmez çünkü kimse korkunç derecedeki yüzü hakkında bir şey sormaya, yorum yapmaya cesaret edemez. Bunun üzerine Chuck, eğer insanın yeterince kötü görünürse dilediği gibi hareket edebileceğini keşfeder. Bu olayın ardından devam ettiği bir edebiyat grubu bünyesinde yaptıkları çeşitli gösteri ve eylemler "Kargaşa Projesi"ni esinler. Kısa bir süre sonra aynı isimle bir kısa öykü yayımlar ve bu öykü, üç ay içinde Fight Club (Dövüş Kulübü) romanına dönüşür.
Romanlarındaki tavır isyan gibi görünse de, aslında varoluşumuza özlem duymamıza neden olur.
Yarattığımız değer yargıları, para, şöhret, saygınlık, güzellik gibi tüm önemli şeylerin anlamsız yalanlar olduğunu söyler.
Member discussion