Blog yazarları gittikçe azalıyor olsa bile bu hobinin halen çokça seveni var. Çünkü bilgiye ulaşmak, konusunda uzman kişilerin yazdıkları blog makaleleri ile mümkün olmakta. Wikipedia bu işi omuzlasa bile bazı içerikler konusunda onun ansiklopedik bilgi kriterleri her içeriği kabul etmeme anlayışı çoğu bilginin bünyesinde barınamamasına sebep olmakta.
Wikipedia politikası; bir bilgi toplum tarafından norm olarak kabul edilinceye kadar onu değersiz olarak görme üzerine kuruludur.
Kişisel bloglar daha çok zaman internetin ana motoru olarak işlev görecek gibi. Kişisel blogların ilk defa olarak bir kendini ifade etme şekli olması Facebook tarafından engellenmişti. İnsanlar topluluğun olduğu yerde fikirlerini paylaşma eğilimi gösterdiklerinden Facebook daha tercih edilir bir platform oldu. Çünkü blog sahibi olmak hem masraflı hem de bilgi ve tecrübe isteyen bir iştir. Halbuki sosyal ağlar öyle değil. Bir iletişim aracı olarak öne çıkan sosyal ağlar kişisel bloglar gibi isteğe bağlı değil de bir mecburiyet olarak görüldü. Çünkü tüm iletişim ve sosyal aktiviteler orada planlanıyordu. Sosyal ağlarda herkesin söyleyecek bir sözü vardı.
Günümüze gelecek olursak, video ve fotoğraf paylaşımı daha aktif ve tercih edilir bir format olarak önümüze çıkıyor. Bu da Facebook'un kullanıcı kaybetmesine neden oluyor. Hatırlanacak olursa Google+ ile Alphabet Inc bile sosyal ağ denemesi yapmış ve bu konuda başarısız olmuştu. Kişilerin web sitelerini bir cv olarak kullandıklarını görenler bunun için kollarını sıvadılar ve bir başka siteyi LinkedIn oluşturdular. Bu girişim daha çok iş sosyal ağı olarak tanımlanabilir.
Kişisel blog olarak kullanılacak platformlara gelecek olursak önümüzde oldukça fazla seçenek var. Önceden sadece Blogger ve WordPress piyasayı domine ediyordu. Benim bugün size önereceğim platform ise Ghost blog platformu. Benim bloğumun da üzerinde çalıştığı bu içerik yönetim sistemi şuan da bile geliştirilme aşamasında. Birçok özelliğini kullanabilmek için ekstra masraf yapmanız gerekir. Fakat kullanım kolaylığı ve sadece blog yazarları için olan bu CMS benim oldukça hoşuma gitti. Fazla ayar yapmanıza gerek olmadan direk olarak olaya girişebilirsiniz.
Eğer Ghost blog dışında işinizi sürdürmek içim bir platform ararsanız. Hem ücretsiz kullanımın olduğu, daha sonra paket alarak yükseltebileceğiniz WordPress'i öneririm. Size tavsiyem kesinlikle başka bir hosting aramayın. Pişmanlık yaşarsınız. Ben defalarca hosting ve domain değiştirdim. Bugün geldiğim nokta halen başlangıç aşamasında yerimde sayıyorum. WordPress.com candır gerisi heyecandır.
Blog yazarlığı sabır isteyen bir iştir...
Member discussion