Eğer piyasada sadece bitcoin olsaydı o zaman inanılmaz değerlere ulaşabilirdi. Fakat gözden kaçan bir nokta bitcoin sadece bilgisayar ekranında gördüğümüz sayılardan ibarettir.

Dogecoin, Solana veya Cake isimleri ne olursa olsun insanların rağbet ettikleri bu coinler artık sınırlı arza sahip değiller. Bitcoin bunun için değerli değil miydi? Yani arzının sınırlı oluşu sebebiyle. Halbuki piyasada şimdi binlerce kripto para var. İsimleri farklı olsa da her yeni kripto para piyasaya çıktığında kripto para arzı artmış oluyor. Bu da Bitcoin fiyatlarında yükselişin önüne geçiyor. Demek istediğim şey piyasada sadece bir tane coin olsaydı yani bitcoin ya da başka bir isimde o zaman onun sınırlı arzı bir anlam ifade ederdi. Siz bugün Amerika da dolardan başka bir para basmış olsanız adını da ultra dolar filan koysanız. Ve miktarı da dolarla aynı miktarda olsa durum ne olur, dolar yüzde elli değer kaybeder. Öyle değil mi? Arz arttırmak elinizdekinin değerini azaltacaktır.

Üstelik Bitcoin yasadışı işlerde kullanılabilir olduğu için ilk zamanlar yıldızı parladı. Şimdi ise devletler duruma el koydu ve borsalar işlerini yürütebilmek için onların kanunlarına uymak zorunda. Vergilendirme hususunda yapılan çalışmalar da var.

Anlayacağınız ben bitcoin ve benzerlerinin sonunun yakın olduğuna inanıyorum. Yarından sonra Binance’ye Papara üzerinden para transferi yapılamayacak. Bu da artık devletlerin hakim konuma geldiğini gösteriyor.

Sonuç

Bitcoin’in önce yükselişi yavaşladı. Şimdi sıra düşüşte. Onun yükselişini tetikleyen şey yeni kullanıcıların sisteme giriş yapmasıydı, peki sonra ne olacak? Hatırlayın Facebook ilk çıktığı günlerde nasıl bir büyüme kaydetmiş, yeni kullanıcıların katılımıyla ilk sermayedarlarını nasıl zengin etmişti? Bitcoin’de bu yönüyle ona benziyor.